Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako na čistenie dlažby a obkladov v kúpeľni?

Blog
28.07.2023

Vošli ste niekedy do kúpeľne a zhrozili ste sa zo stavu vašej dlažby, či obkladov? Nebojte sa, stáva sa to aj tým najlepším z nás. Dobrou správou však je, že s trochou snahy a správnymi čistiacimi prostriedkami môžete svoje obkladačky a dlažby opäť dostať do žiarivo čistej podoby

Výber správnych čistiacich prostriedkov pre obklady a dlažby v kúpeľni

 

Pri čistení obkladov a dlažby v kúpeľni si vyberajte výrobky špeciálne určené na túto prácu. Univerzálne čistiace prostriedky nie sú vhodné a môžu poškodiť niektoré obkladačky.

Na keramické alebo porcelánové obklady a dlažby používajte jemný čistiaci prostriedok. Vyhnite sa príliš abrazívnym prostriedkom, pretože tieto dlaždice sa môžu poškriabať. Na odolné škvrny na keramických dlažbách pripravte pastu z jedlej sódy a vody a drhnite ju starou zubnou kefkou. Dobre opláchnite vodou.

Na obklady z prírodného kameňa, ako je mramor alebo žula, použite špecializovaný čistiaci prostriedok na kameň alebo jemné mydlo a vodu. Nikdy nepoužívajte ocot, čpavok ani abrazívne čistiace prostriedky, ktoré môžu zmatniť povrchovú úpravu. Na prilepený neporiadok použite plastovú škrabku.

Na škárovaciu hmotu vyberte prípravok s obsahom bielidla alebo odstraňovača plesní, ktorý zničí choroboplodné zárodky a rozjasní zašlú škárovaciu hmotu. Pri farebných škárovacích hmotách skontrolujte, či je výrobok bezpečný na takéto použitie. Nechajte ho pôsobiť a potom ho vydrhnite starou zubnou kefkou.

Pri čistení dlažby najprv pozametajte alebo povysávajte, aby ste odstránili uvoľnené nečistoty. Obkladačky umyte vybraným čistiacim prostriedkom pomocou špongie, handry alebo mopu. Opláchnite a vyleštite do sucha handričkou z mikrovlákna, aby ste zabránili vzniku škvŕn od vody.

 

Tipy na prevenciu poškodenia  obkladov a dlažby

Ak chcete zabrániť poškodeniu obkladov a dlažby v kúpeľni a zachovať ich čo najlepší vzhľad, postupujte podľa týchto tipov:

 

Obklady pravidelne čistite

Vytvorte si pravidelnú čistiacu rutinu, aby ste predišli nahromadenej špine a mydlovým usadeninám. Po každom použití utrite obklady a podlahy, aby ste zabránili vzniku škvŕn a plesní. V prípade sprchovacích kútov odstráňte prebytočnú vodu a celú plochu utrite uterákom.

 

Používajte šetrné čistiace prostriedky

Drsné chemikálie môžu zmatniť lesk a odstrániť tmel z keramických a porcelánových dlaždíc. Vyberte si čistiace prostriedky s neutrálnym pH bez abrazívnych látok, ako je mydlo na riad, peroxid vodíka alebo jedlá sóda. Na prilepený neporiadok si pripravte pastu z jedlej sódy a vody. Pred drhnutím ju nechajte pôsobiť.

 

Vyhnite sa abrazívnym nástrojom

Príliš silné drhnutie abrazívnymi hubkami, kefami alebo práškami môže viesť k poškriabaniu. Používajte mäkké handričky, neabrazívne špongie a mopy a handričky z mikrovlákna. Na prilepené nečistoty používajte plastové škrabky.

 

Znovu utesnite škárovaciu hmotu

Použite tesniaci prostriedok, napríklad tmel na škáry alebo tmel na dlaždice, ktorý pomôže zabrániť vzniku škvŕn a uľahčí čistenie. Tmel aplikujte pravidelne.

 

Odstráňte odolné škvrny

Škvrny od plesní vydrhnite odstraňovačom plesní alebo alternatívou bielidla a potom opláchnite vodou. Na škvrny od tvrdej vody a mydlového kameňa použite odstraňovač vodného kameňa na báze kyseliny. Pred drhnutím a opláchnutím ho nechajte pôsobiť. Škvrny od hrdze vydrhnite komerčným odstraňovačom hrdze alebo peroxidom. Po skončení dobre opláchnite.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia