Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako vybrať a správne aplikovať penetračný náter?

Blog
11.05.2023

Penetračný náter je základným krokom pri každom projekte maľovania alebo pokladania obkladov, ale často sa na jeho dôležitosť zabúda.

Základný náter slúži ako podkladová vrstva, ktorá pomáha farbe alebo obkladom lepšie priľnúť k povrchu, upravuje nasiakavosť a zvyšuje pevnosť povrchu.

Penetračný náter sa používa aj kvôli ochrane povrchov pred vlhkosťou a hrdzou a jeho úlohou je zabezpečiť, aby nakoniec vrchná vrstva povrchu vyzerala čo najlepšie. Stručne povedané, základný náter robí veľa ťažkej práce, aby váš hotový projekt vyzeral dokonale a vydržal dlhé roky. Vďaka kvalitnému penetračnému náteru môžete zabrániť odlupovaniu obkladov a dlaždíc, či zabezpečíte krajšiu a dlhotrvácejšiu farbu.

Výber správneho penetračného náteru pre váš povrch

Výber správneho typu základného náteru pre konkrétny povrch môže mať zásadný vplyv na výsledky. Penetračný náter je potrebné vyberať v závislosti od druhu podkladovej konštrukcie. Niektoré základné nátery sú univerzálne a niektoré sú vhodné len do interiéru, či do exteriéru, prípadne len pod konkrétne typy povrchov.

Ako nanášať penetračný náter

Keď už viete, aký základný náter použiť, poďme si povedať, ako ho správne naniesť. Je to pomerne jednoduché, ale existuje niekoľko dôležitých opatrení, ktoré odporúčame dodržať.

Príprava povrchu

Správne pripravený povrch je kľúčom k dosiahnutiu dobrého výsledku a základný náter sa musí nanášať na rovnomerný povrch. Pred nanesením základného náteru očistite povrch od prachu, nečistôt, mastnoty a akýchkoľvek iných častíc. Keď je povrch hladký a rovný, je pripravený na základný náter.

Nanášanie základného náteru

Teraz je čas na nanesenie základného náteru. Väčšina výrobkov sa dodáva s návodom, ale tu je niekoľko všeobecných tipov pre vašu orientáciu:

  • Na dosiahnutie najlepších výsledkov použite štetec alebo valček. Pri takejto aplikácií náter lepšie vnikne do podkladu ako napr. pri striekaní.
  • Náter rozotierajte rovnomerne.
  • Naneste dve vrstvy základného náteru pre lepšie krytie a priľnavosť následných farieb (vždy sa riaďte pokynmi výrobcu na počet vrstiev).
  • Pred nanesením nasledujúcej vrstvy nechajte každú vrstvu úplne zaschnúť. Toto môže trvať od 4 hodín až po 1-2 dni v závislosti od úrovne vlhkosti a teploty a od použitého náteru.
  • Penetračné nátery neodporúčame nanášať počas mrazov.

Bezpečnostné opatrenia pri nanášaní penetračného náteru

Nanášanie základného náteru je veľmi dôležitým krokom v každom projekte a nemalo by sa brať na ľahkú váhu. Pri nanášaní základného náteru by ste mali zvážiť niekoľko bezpečnostných opatrení.

V prvom rade by mal byť priestor, v ktorom nanášate základný náter, dobre vetraný, aby ste zabránili vdychovaniu výparov. Uistite sa, že je tam dostatočný prísun čerstvého vzduchu, a to buď otvorením okien a dverí, alebo použitím ventilátora na jeho cirkuláciu. Pri práci s náterom by ste mali používať aj ochranné pomôcky, ako sú rukavice či respirátor.

Základné nátery obsahujú horľavé rozpúšťadlá, preto nikdy nefajčite ani nepoužívajte otvorený oheň v blízkosti priestoru, v ktorom pracujete. Udržujte všetky zdroje vznietenia mimo dosahu základného náteru a jeho výparov. Dlhodobé vystavenie pokožky rozpúšťadlám môže spôsobiť kožné ochorenia, ako je dermatitída a ekzém, preto sa odporúča nosiť ochranný odev, napríklad kombinézu, dlhé rukávy a nohavice. Po použití sa uistite, že ste základný náter riadne uskladnili na bezpečnom mieste mimo dosahu detí alebo domácich zvierat, ktoré by mohli byť v pokušení ho prehltnúť.

Dodržiavanie týchto pokynov vám pomôže vyhnúť sa akýmkoľvek nehodám, ktoré by mohli vzniknúť v dôsledku nesprávneho použitia penetračného náteru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia