Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako vybrať dlažbu okolo bazéna?

Blog
18.07.2023

Investovali ste do úžasného bazéna a teraz je čas rozhodnúť sa, ako upraviť okolie. Toto rozhodnutie je dôležitejšie, ako si možno uvedomujete.

Dlažba, ktorú si vyberiete, musí byť odolná, protišmyková a musí dopĺňať dizajn vášho bazéna. Zároveň chcete, aby bola finančne čo najvýhodnejšia a nenáročná na údržbu. Pri takom množstve možností, ako je betón, kameň, či keramika sa správny výber môže zdať komplikovaný. Ako teda vybrať dlažbu okolo bazéna?

Typy dlažobných materiálov pre okolie bazéna

Pri výbere dlažby okolo bazéna máte na výber mnohé materiály. Dva hlavné faktory, ktoré treba zvážiť, sú bezpečnosť a odolnosť. Z hľadiska bezpečnosti sa vyhnite klzkým materiálom a materiálom s nerovným povrchom. Pokiaľ ide o odolnosť, vyberte si niečo, čo je odolné voči vode, chemikáliám a častému používaniu.

Obľúbenou voľbou sú keramické dlaždice. Takáto dlažba je protišmyková, odolná a vyrába sa v rôznych štýloch. Škárovacia hmota medzi dlaždicami si však vyžaduje údržbu. Betónová dlažba je cenovo dostupná, nenáročná na údržbu a vydrží desaťročia, má však nerovný povrch a časom sa môže zafarbiť.

Prírodný kameň, ako je žula alebo bridlica, ponúka špičkový vzhľad, ale nerovný, porézny povrch znamená veľa údržby, aby sa zabránilo pošmyknutiu, zafarbeniu alebo prasknutiu. Imitácia kameňa môže vyzerať taktiež skvele, vyberte si však naozaj kvalitnú imitáciu.

Mramor a travertín vyzerajú úžasne, ale ľahko sa poškriabu, zašpinia a vyleptajú, najmä v okolí bazénov. Vyhnite sa im, ak vám vadí patina starnúceho materiálu alebo ak nemáte peniaze na neustále obnovovanie.

Ak chcete bezpečnú a nenáročnú voľbu, ktorá vydrží roky, najlepšou voľbou je zámková dlažba alebo keramická dlažba. Porozprávajte sa s dodávateľmi, aby ste zistili, čo vo vašom rozpočte bude dobre vyhovovať vášmu priestoru a životnému štýlu. So správnymi materiálmi a správnou inštaláciou získate príťažlivé okolie bazéna, ktoré odolá skúške času.

 

Bezpečnostné aspekty dlažby okolo bazéna

Pri výbere dlažby okolo bazéna by mala byť najvyššou prioritou bezpečnosť. Niektoré materiály môžu byť po namočení klzké, iné môžu časom vyblednúť alebo sa poškodiť. Zvážte nasledujúce skutočnosti:

  • Nekĺzavá dlažba, ako je kameň, betón alebo dlaždice, je najlepšia na mokré miesta s vysokou návštevnosťou. Keramická dlažba a prírodný kameň tiež poskytujú odolnosť.
  • Vyhnite sa voľným kameňom, štrku alebo drevu, ktoré môžu vytvárať nebezpečenstvo zakopnutia. Vyžadujú si aj náročnejšiu údržbu, aby sa zabránilo hromadeniu nečistôt.
  • Vyberte si dlažbu s textúrovaným, matným povrchom, ktorý zabezpečí priľnavosť. Lesklé, leštené materiály bývajú klzké, najmä keď máte mokré nohy.
  • Zvážte dlhodobú odolnosť materiálu, najmä pri častom vystavení vode, bazénovým chemikáliám a poveternostným vplyvom. Prírodný kameň, betón a keramika majú vo všeobecnosti najvyššiu odolnosť.
  • Pre okolie bazéna sú vhodnejšie väčšie dlažby, po ktorých sa ľahšie chodí. Menšie dlažby sa môžu časom stať nerovnými a môžu byť nepríjemnejšie pre bosé nohy.
  • Medzi okrajom bazéna a zvislými povrchmi, ako sú steny alebo záhony, nechajte dostatočný priestor, aspoň 4 až 6 metrov. Tým sa zabezpečí voľný priestor pre chôdzu a prácu okolo bazéna.

Zvážením bezpečnosti, odolnosti, štruktúry a usporiadania dlažby pri bazéne získate atraktívny priestor s dlhou životnosťou, v ktorom môžete pohodlne a bezpečne relaxovať dlhé roky. Správna voľba vám zabezpečí pokoj, takže si môžete svoj bazén jednoducho užívať!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia