Kategórie
 
 
 
 
 
 

Betónové obklady, imitácia betónu alebo betónové stierky na stenu?

Blog
13.04.2023

Betónové steny rôznych druhov sa v posledných rokoch stávajú čoraz obľúbenejšími pri navrhovaní interiérov aj exteriérov, a to z dobrého dôvodu. Betón nielenže dokáže dodať miestnosti modernú, sviežu estetiku, ale je aj neuveriteľne odolný a trvácny. 

Navyše existuje veľa spôsobov, ako môžete betón zakomponovať do dizajnu vášho domova. Môžete si vybrať medzi použitím obkladov z betónu, imitácie betónu alebo betónovej stierky. Ako sa však rozhodnúť, ktorá možnosť je pre vás najlepšia? Musíte zvážiť výhody a nevýhody jednotlivých riešení a rozhodnúť sa, ktoré z nich vyhovuje vašim konkrétnym dizajnovým potrebám. Pozrime sa teda na ne!

Výhody a nevýhody betónových obkladov

Betónové obklady sú skvelou voľbou, ak chcete vo svojom dome vytvoriť jedinečný a štýlový vzhľad. Dodávajú sa v rôznorodej škále farieb a textúr. Navyše ponúkajú skvelú izoláciu, vďaka ktorej udržia váš domov teplý počas chladnejších mesiacov a chladný v lete.

Nevýhodou betónových obkladov je, že môžu byť drahé. A keďže sa každá dlaždica ukladá individuálne, môže byť ťažké dosiahnuť dokonale rovný vzhľad, pokiaľ ju neinštaluje skúsený odborník. Okrem toho starostlivosť o pravý betón je náročnejšia ako napríklad o jeho keramické imitácie.

Výhody a nevýhody obkladov z imitácie betónu

Imitácia betónu je skvelou voľbou, ak hľadáte rovnaký vzhľad a pocit ako pri pravom betóne, ale bez ďalších problémov.

Jednou z hlavných výhod obkladov z imitácie betónu je, že sa často dodáva vo väčších rozmeroch ako betónové dlaždice, čo umožňuje rýchlejšiu inštaláciu a lepšiu celkovú povrchovú úpravu. Okrem toho imitácia betónu zvyčajne ponúka viac farebných možností ako pravý betón a často ju možno nájsť v leštenej, matnej alebo štruktúrovanej povrchovej úprave - čo vám dáva väčšiu flexibilitu pri vytváraní ideálneho dizajnu. Takéto obklady sú tiež ľahké, ľahko sa inštalujú, sú vodotesné a môžu byť cenovo dostupnejší ako pravý betón. Hodia sa tiež do akýchkoľvek interiérov aj exteriérov.

Nevýhod majú obklady z imitácie betónu minimum. Nemusia poskytovať rovnakú izolačnú vrstvu ako pravý betón, ale ináč sa negatíva pre tento typ obkladov hľadá naozaj ťažko.

Výhody a nevýhody betónových stierok

Ak chcete vytvoriť jedinečný a zaujímavý dizajn steny, betónová stierka môže byť pre vás ideálnou voľbou. Poskytuje pôsobivý vzhľad každému interiéru.

Jednou z hlavných výhod betónových stierok je, že stierku môžete využiť na steny ľubovoľných veľkosti a tvarov od naozaj malých priestorov až po obrovské haly. Vyzerajú tiež naozaj realisticky a pôsobia jednoliatym dojmom.

Nevýhodou je, že ak betónové stierky nie sú spravené dokole, povrch môže časom popraskať alebo sa odlupovať. Tiež im neprospieva vlhkosť, kvôli čomu ich neodporúčame do vlhkých priestorov ako sú napríklad sprchové kúty. Je potrebné ich aplikovať špeciálnou metódou a vzhľadom na to, že patria medzi novšie trendy, môžete mať problém nájsť kvalifikovaných majstrov, ktorí ich vedia dobre spraviť.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia