Kategórie
 
 
 
 
 
 

Dlažba na schody: Trendy a materiály pre bezpečnosť aj moderný dizajn

Blog
27.06.2023

Rozmýšľali ste v poslednom čase nad úpravou svojich schodov? Dlažba na schody je skvelým spôsobom, ako osviežiť priestor a urobiť štýlový dojem.

Pri výbere schodiskových dlažieb by mala byť bezpečnosť na prvom mieste vášho zoznamu. Dobrou správou je, že vďaka všetkým trendovým dlažbám, ktoré sú teraz k dispozícii, nemusíte vyberať medzi bezpečnosťou a dizajnom. Môžete mať štýlové a moderné dlažby na schody, ktoré spĺňajú aj všetky bezpečnostné požiadavky.

Aké sú najnovšie trendy v dlažbách na schody?

Schodiská v týchto dňoch dostávajú štýlovú podobu. Majitelia domov chcú, aby ich schody boli ústredným bodom, a nie len spôsobom, ako sa dostať z jedného poschodia na druhé. Medzi najhorúcejšie trendy v oblasti schodiskovej dlažby patria:

  • Prírodný kameň ako žula, mramor a bridlica. Tieto nadčasové materiály dodávajú teplo a štruktúru. Žula a mramor sa hodia do tradičných domov, zatiaľ čo bridlica prináša zemitú atmosféru, ktorá je ideálna pre rustikálny alebo bohémsky štýl.
  • Porcelánové alebo keramické dlaždice. Dlaždice sa dodávajú v obrovskej škále farieb, veľkostí a vzorov, takže si môžete vytvoriť akýkoľvek vzhľad. Dlaždice sú tiež mimoriadne odolné a cenovo výhodné.
  • Drevené dosky. Pre klasický, útulný dojem je ťažké prekonať drevené dosky. Obľúbený je dub, javor aj orech. O drevo sa však treba poctivo starať, aby vyzeralo stále dobre. Drevené schodisko môže časom tiež začať vŕzgať.
  • Akcentové osvetlenie. Strategicky umiestnené osvetlenie, napríklad LED pásy pozdĺž okrajov schodov alebo bodové svetlá zvýrazňujú schodisko, upozornia na krásny nový povrch schodiska a zároveň zvýšia bezpečnosť.

Výber správneho materiálu pre interiérovú a exteriérovú dlažbu na schody

Pokiaľ ide o dlažby na schody, máte na výber množstvo možností. Vo vnútri domu je obľúbenou voľbou drevo, ktoré sa hodí do akéhokoľvek interiéru. Keramická dlažba je tiež skvelou voľbou do interiéru - vyzerá špičkovo, ale je cenovo dostupnejšia a nenáročná na údržbu.

V prípade exteriérových schodov sa vyhnite klzkým materiálom a vyberte si textúrované, protišmykové povrchy. Betónová dlažba, kameň a obkladačky sú solídnymi možnosťami, ak sú správne utesnené a ošetrené proti vlhkosti.

Bezpečnostné aspekty pri výbere schodiskovej dlažby

Pri výbere obkladu schodiska by mala byť bezpečnosť najvyššou prioritou. Schody totiž môžu byť nebezpečné, ak nie sú správne navrhnuté a skonštruované.

  • Vyberajte si protišmykové materiály. Rozhodnite sa pre štruktúrované, abrazívne materiály s vysokým stupňom protišmykovosti, aby ste zabránili pádom, najmä pri vonkajších schodoch.
  • Zvážte osvetlenie. Dobre osvetlené schody sú bezpečnejšie schody.
  • Venujte pozornosť hrúbke a odolnosti. Tenšie materiály môžu ľahšie prasknúť alebo sa deformovať pod váhou. Vyberte si radšej hrubšie a odolnejšie materiály.
  • Myslite na údržbu. Niektoré obklady schodov si vyžadujú náročnejšiu údržbu, aby sa zabránilo ich poškodeniu a zostali bezpečné. Buďte pripravení podľa potreby správne utesniť, navoskovať alebo vydrhnúť materiály, aby ste zabránili pošmyknutiu a iným nebezpečenstvám.

Myslenie na tieto bezpečnostné tipy vám pomôže vybrať si dlažbu na schody, ktorá vyzerá štýlovo a zároveň bude bezpečná po celé roky. Vaše schody si zaslúžia byť úžasné a zároveň bezpečné!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia