Kategórie
 
 
 
 
 
 

Do akého interiéru sa hodia rustikálne obklady, či patchwork?

Blog
18.07.2023

Zamilovali ste sa do rustikálnych alebo patchworkových obkladov a teraz premýšľate, kam vo vašej domácnosti sa budú najviac hodiť.

Nie ste sami. Tieto textúrované, zemité obklady sú teraz veľmi populárne a je na to dobrý dôvod. Každému priestoru dodajú teplo, charakter a sú aj vizuálne zaujímavé. Skvelou správou je, že sú dostatočne univerzálne na použitie v mnohých častiach vášho domova.

Rustikálne obklady do kúpeľní a kuchýň

Rustikálne obklady sú ideálne do kúpeľní a kuchýň. Ich drsný, prírodný vzhľad pomáha vytvoriť útulný priestor.

  • V kúpeľniach kombinujte rustikálne obklady s drevenými toaletnými stolíkmi, prútenými košmi a umývadlami z prírodného kameňa. Neutrálne farby ako béžová, sivá a svetlomodrá pôsobia dobre a dopĺňajú zemité obkladačky. Minimalistické umývadlo zabráni tomu, aby priestor pôsobil príliš rušne, a zároveň ho zladíte s celkovou rustikálnou atmosférou
  • V kuchyniach sú rustikálne obkladačky skvelou zástenou. Zlaďte ich s medenými panvicami a drevenými doskami na krájanie, či otvorenými drevenými policami. Teplé farby ako terakotová, olivová a horčicovo žltá vytvoria dokonalé spojenie.
  • Rustikálne a patchworkové obklady môžete samozrejme využiť aj v iných priestoroch interiéru aj exteriéru. Hostí môžete privítať rustikálnymi obkladmi hneď v hale, alebo ich prekvapte zaujímavým dizajnom v obývačke.
  • Rozšírte rustikálny dizajn na vonkajšie priestory použitím obkladov a dlažby na terasách, verandách a chodníkoch. Hľadajte dlaždice špeciálne určené na vonkajšie použitie, ktoré odolávajú poveternostným vplyvom a zmenám teploty. Tu ich tiež môžete kombinovať s kovaným nábytkom, či kvetináčmi z prírodného kameňa. Po zotmení pridajte svetelné reťaze, sviečky alebo lampáše na dotvorenie atmosféry.

 

So správnymi doplnkami premenia rustikálne obkladačky obyčajné miestnosti na očarujúce a príjemné priestory. Ich prirodzená, nedokonalá krása pomáha vytvoriť útulnú, uvoľnenú atmosféru, ktorá je ideálna na oddych na konci dlhého dňa.

 

Ako kombinovať rustikálne obklady a patchwork so zvyškom interiéru?

Pri kombinovaní rustikálnych alebo patchworkových obkladačiek so zvyškom interiéru myslite skôr na dopĺňanie než na zladenie. Kontrastné kúsky v štýle, farbe alebo materiáli vytvárajú eklektický vzhľad, ktorý je ideálny pre tieto zábavné, nepredvídateľné obkladačky.

  • Nebojte sa kombinovať kovy, drevo a iné materiály. Medené umývadlo, drevená pracovná doska alebo kamenná dlažba pomáhajú vytvoriť jedinečnú atmosféru.
  • Steny a väčší nábytok nechajte jednoduché. Nechajte obklady vyniknúť a zvoľte sviežu, bielu alebo svetlú farbu stien. Jednoduché regály a zariadenie umožnia, aby boli obkladačky hlavnou hviezdou.
  • Pri doplnkoch myslite na prírodné vlákna, zeleň, keramické vázy alebo misy a tkané koše. Skvelými rustikálnymi akcentmi sú aj medené svietidlá alebo kovania. Kovy ako meď, bronz a železo sa tiež pekne kombinujú.
  • Vzorované koberce, prehozy, uteráky a iné textílie s geometrickými, kvetinovými alebo bohémskymi vzormi to všetko spájajú

 

Vďaka správnej kombinácii materiálov bude mať váš rustikálny alebo patchworkový priestor charakter a teplo, ktoré pramení z nedokonalých kúskov spojených v harmónii. Vytvoríte príjemné útočisko, ktoré vaši hostia možno nikdy nebudú chcieť opustiť!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia