Kategórie
 
 
 
 
 
 

Drevené obklady vs. imitácia dreva: Ako si z nich vybrať?

Blog
22.03.2023

Vybrať si medzi obkladmi z prírodného dreva a z jeho imitácie môže byť ťažké. Oba materiály sú estetické, ale majú aj svoje rozdiely. V tomto článku si prejdeme výhody a nevýhody oboch materiálov. Porovnáme ich vzhľad, odolnosť, náročnosť údržby, cenu a možnosti použitia. Vďaka poznatkom z článku sa budete vedieť ľahšie rozhodnúť, ktorý variant zvoliť.

Vzhľad prírodného dreveného obkladu a imitácie dreva

Obklady z pravého dreva sú známe svojou prirodzenou krásou a štruktúrou. Rozmanitosť tónov, od jemnej béžovej až po tmavý mahagón, znamená, že môžete vytvoriť ohromujúci efekt v akomkoľvek prostredí.

Obklad z imitácie dreva je skvelou alternatívou, ak hľadáte niečo cenovo výhodnejšie. Vyrába sa tak, aby vyzeralo ako pravé drevo, ale so zlomkom ceny. Vďaka moderným technológiám využívaných pri obkladoch s imitáciou dreva, vyzerajú tieto obklady mimoriadne realisticky.  Taktiež sa vyrábajú v rôznych odtieňoch a nájdete imitácie takmer každého typu prírodného dreva.

Údržba a trvanlivosť dreva a obkladov z imitácie dreva

Údržba a odolnosť sú dôležité faktory pri výbere obkladov. Samozrejme, obe možnosti si vyžadujú určitú údržbu - je predsa dôležité, aby vyzerali dobre! Trvanlivé sú oba varianty obkladov, je však značný rozdiel v údržbe obkladov z prírodného dreva a v obkladoch z imitácie dreva.

Drevo je na údržbu celkom náročné. Pokiaľ ide o prírodné drevo, budete ho musieť raz alebo dvakrát ročne ošetriť, aby ste zabránili hnilobe, zmene farby, deformácii a štiepeniu. Samozrejme závisí aj od umiestnenie obkladov, v interiéri na stene bude drevo menej namáhané ako napríklad na terase, či fasáde, a teda jeho údržba závisí od viacerých faktorov.

Pri obklade z imitácie dreva však nepotrebujete žiadnu pravidelnú údržbu okrem utierania nečistôt vlhkou handričkou. Okrem toho, ak sa poškodí niektorý časť obkladu, možno ho ľahko vymeniť bez toho, aby ste museli vybrať celú stenu. Zvoliť si môžete aj vodeodolné obklady alebo obklady odolné voči poveternostným vplyvom.

Cenový rozdiel medzi dreveným obkladom a imitáciou dreva

Ak je pre vás rozhodujúcim faktorom cena, zvážte voľbu obkladu z imitácie dreva. Vo všeobecnosti je lacnejšie ako pravé drevo. Okrem toho, že je lacnejšia prvotná investícia, z dlhodobého hľadiska ušetríte aj na údržbe, pretože ho netreba každú sezónu olejovať alebo moriť ako pravé drevo.

Použitie obkladov z imitácie dreva a prírodných drevených obkladov

Obklad z pravého dreva je ideálny na použitie najmä v interiéroch. Možno ho použiť napríklad na dvere, schody a iné vnútorné konštrukcie. Obklady z imitácie dreva sú maximálne univerzálne, pokiaľ ide o miesta ich použitia - sú ideálne na vonkajšie aplikácie, ako sú fasády a terasy, ako aj na použitie vo vnútri domov a bytov, napríklad v kúpeľniach a kuchyniach.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia