Kategórie
 
 
 
 
 
 

Kompletný sprievodca pre použitie správneho lepidla pod obklad a dlažbu

Blog
30.10.2023

Vo svete stavebných lepidiel a malty je rozmanitosť obrovská, s rôznymi značkami a výrobcami, zameranými na rôzne potreby.

Niektoré sú špeciálne navrhnuté pre murovanie z tehál alebo pórobetónu, iné sú univerzálne a vhodné na širokú škálu aplikácií. Aj pre obklady a dlažbu existujú lepiace materiály s rôznymi vlastnosťami a určeniami.

Lepidlá sa podľa zloženia a vlastností označujú nasledovne:

  • Cementové lepidlá (označené C): Štandardne používané na kachličky. Naopak, disperzné lepidlá (označené D) sú ich protikladom.
  • Najčastejšie sa využívajú lepidlá C, ktoré sa miešajú s vodou, no disperzné lepidlá D sú taktiež vhodné na použitie.
  • Dvojzložkové lepidlá (označené R): Tieto lepidlá sú založené na reaktívnych živiciach a predstavujú špecifickú kategóriu.
  • Pre exteriérové použitie sa odporúčajú len cementové lepidlá, kým disperzné lepidlá sú vhodné iba do interiérov kvôli ich odolnosti voči mrazu.

Triedy lepidiel sú označené číslami 1 alebo 2, pričom ich rozdiel spočíva v prídržnosti k podkladu. Trieda 1 má minimálnu prídržnosť 0,5 MPa, zatiaľ čo trieda 2 je dvojnásobok tejto hodnoty. Pre bežné použitie a menšie kachličky postačuje trieda 1, no v prípade náročnejších aplikácií a väčších zaťažení sa lepšie hodí trieda 2.

Navyše, špecifické označenia sa vzťahujú na lepidlá s plastickými zložkami. Tieto sú flexibilné a taktiež rozlišujeme triedy 1 a 2. Lepidlá označené S1 alebo S1 FLEX obsahujú štandardné plastické látky, zatiaľ čo označené S2 sú vysokoplastické.

Špecifické vlastnosti lepidiel pri obkladoch a dlažbe

V rámci špeciálnych vlastností sa venujeme atribútom ovplyvňujúcim tuhnutie lepidla, odolnosť voči extrémnym podmienkam a mieru sklzu lepidla.

  • Odolnosť voči teplu a chladu: Tieto vlastnosti sa prejavujú v flexibilných lepidlách, ktoré sa vyznačujú spoľahlivým priľnutím k lepeným kachličkám a odolnosťou voči mrazu aj nadmernému teplu.
  • Tuhnutie lepidla: Rýchlotuhnúce zmesi (označené písmenom F) sú ideálne pre lepenie v nižších teplotách alebo pre veľkoformátové obklady a dlažbu. Naopak, lepidlá označené písmenom E majú predĺženú dobu zavädnutia, čo umožňuje prácu s väčším odstupom medzi kachličkami.
  • Zníženie sklzu (označené ako T): Tieto lepidlá sú vhodné pre lepenie kachličiek vo vertikálnej alebo šikmej polohe a zabezpečujú, že obklad alebo dlažba zostanú na svojom mieste.

Lepidlá pre rôzne druhy obkladov a dlažby

Dnešné obklady a dlažba sú vyrábané z rôznych materiálov, vrátane keramiky, gresu, skla a prírodného kameňa. Výber lepidla závisí na konkrétnom materiáli a jeho veľkosti.

  • Keramické kachličky: Pre menšie kachličky sa používajú cementové lepidlá triedy 1, no pre väčšie formáty sa odporúča trieda 2. Na gres sa využíva rovnaké lepidlo, avšak s obmedzením veľkosti na 40x40 cm.
  • Sklo: Štandardné cementové lepidlo triedy 2 je postačujúce na sklenené kachličky, avšak pre exteriérové použitie je nutné lepidlo odolné voči mrazu.
  • Prírodný kameň: Pre ťažší materiál ako kameň sa odporúčajú lepiace malty triedy C2TFS1 alebo C2TES2, ktoré majú vyššiu prídržnosť a sú vhodné aj na podlahové kúrenie.

Príklady označení lepidiel a ich využitie

Na základe konkrétnych označení sme pripravili príklady lepidiel a ich vhodné použitie:

  • C1, C1T, C1TE, C1FT: Tieto triedy lepidiel ponúkajú rôzne vlastnosti pre rôzne potreby, vrátane znižovania sklzu, rýchlejšieho tuhnutia alebo predĺženej doby otvorenia pre manipuláciu.
  • C2F, C2E, C2T, C2TE: Tieto lepidlá sú prispôsobené na flexibilitu, rýchlosti tuhnutia alebo na lepšiu prídržnosť pri väčšej záťaži.
  • C2T(E)S1: Lepidlá tejto triedy sú vhodné pre kachličky so strednou záťažou.
  • C2TFS1 a C2TES2: Navrhnuté pre veľké alebo ťažké formáty s väčšou záťažou.

Špecifiká pri veľkoformátových kachličkách

Veľkoformátové dlažby a obklady sú stále populárnejšie, no vyžadujú špeciálny prístup. Pri použití lepidla je dôležité dodržiavať triedu 2 s vyššou prídržnosťou a minimálnou hodnotou 1 MPa. Pre vertikálne alebo šikmejšie použitie veľkých formátov sú lepidlá s označením T ideálne, keďže zabezpečujú lepšiu stabilitu obkladu či dlažby.

V rámci výberu lepidla je dôležité zohľadniť konkrétny materiál, jeho veľkosť a účel použitia, čo zabezpečí optimálny výsledok a dlhotrvajúcu kvalitu inštalácie obkladov a dlažby.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia