Kategórie
 
 
 
 
 
 

Terazzo dlažby: moderný prvok v interiéri

Blog
27.06.2023

Vošli ste niekedy do štýlovej kaviarne alebo butiku a čudovali ste sa, ako dosiahli ten elegantný a moderný vzhľad? Je možne, že rolu zohrala práve terazzo dlažba. Terazzo dlažby zažívajú veľký návrat a transformujú interiéry svojimi zaujímavými vzormi.

Pravdepodobne ste už videli terazzo a ani ste si to neuvedomili. Tento všestranný materiál, ktorý existuje už po stáročia, je ideálny pre komerčné priestory s vysokou návštevnosťou. V dnešnej dobe sú však vyrábané aj napodobneniny z rôznych materiálov a nové vzory znamenajú, že terazzo funguje aj v domácnostiach.

Čo je terazzo dlažba?

Terazzo dlažba je druh dlažby, ktorý je vyrobený z cementovej alebo epoxidovej zmesi, ktorá je zatvrdnutá a potom brúsená, aby sa vytvoril hladký a lesklý povrch. Tento typ dlažby je známy pre svoj jedinečný vzhľad, ktorý je vytvorený z rôznych zrnitých materiálov, ako sú kamienky, mramor, sklo, kov a iné dekoratívne prvky. Tieto materiály sú miešané s cementovou alebo epoxidovou zmesou a potom lisované do požadovanej formy.

Terazzo dlažba má bohatú históriu a bola používaná už stáročia. Už v dávnych časoch bola terazzo dlažba často používaná v luxusných vilách a palácoch. Jej popularita stúpla v 20. storočí, keď bola často používaná v komerčných budovách a verejných priestoroch.

V súčasnosti nájdete rôzne druhy terazzo dlažieb, či dlažieb z terazzo vzorom napríklad aj z keramiky. Terazzo dlažby sú nesmierne zaujímavé práve vďaka kombinácií rôznych farieb, na jednej dlaždici.

Aké má terazzo dlažba výhody?

Terazzo dlažby majú mnoho výhod, ktoré oceníte:

  • Sú odolné a trvanlivé. Terazzo dlažby sú veľmi odolné voči poškodeniu. Ich životnosť je niekoľko desiatok rokov.
  • Jedinečný vzhľad. Každá dlažba terazzo je jedinečná. Navyše, terazzo pôsobí veľmi luxusne a elegantne. Tento typ dlažby je často používaný v reprezentačných priestoroch, ako sú vstupné haly, chodby či schodiská. Dodáva interiéru jedinečný štýl a charakter.
  • Ľahko sa čistia a udržiavajú. Na čistenie terazzo dlažieb stačí vlhká handra alebo mop. Nepotrebujú žiadne špeciálne čistiace prostriedky.
  • Vhodné do interiéru aj exteriéru. Terazzo dlažby sa dajú použiť tak v interiéri, ako aj v exteriéri na terasách, chodníkoch či schodoch. Sú odolné voči vode, takže ich môžete použiť aj v kúpeľniach, kuchyniach, či iných priestoroch kde je vlhko.

Čo zvážiť pri výbere terazzo dlažby?

Nad čím sa pred finálnym výberom terazzo dlažby zamyslieť?

Materiál dlažby

Pri výbere terazzo dlažby zvážte použitý materiál. Najčastejšie sa používajú kamenné druhy ako mramor, žula ale široká je aj ponuka keramických dlažieb. Tieto materiály sú odolné, trvanlivé.

Farba dlažby

Terazzo dlažby sú dostupné v širokej škále farieb - od svetlých po tmavé odtiene. Zvoľte farbu, ktorá ladí s celkovým interiérovým štýlom. Svetlé farby rozjasňujú a zväčšujú priestor, tmavé farby ho naopak opticky zmenšujú. Kombinácia viacerých farieb vytvára zaujímavý dekoratívny efekt.

Formát dlažby

  • Veľké formáty (60x60 cm a viac) vytvárajú dojem priestrannosti. Použite ich na veľkých plochách.
  • Stredné formáty (30-50 cm) sú všestranné a hodia sa takmer do každého interiéru.
  • Malé formáty (do 30 cm) sú vhodné do úzkych priestorov alebo na vytvorenie dekoratívnych vzorov.

Terazzo dlažba ponúka širokú škálu formátov, farieb aj materiálov. Dôležité je zvážiť všetky faktory spolu a vybrať také riešenie, ktoré najlepšie vyhovuje vášmu štýlu bývania a potrebám. Výsledkom bude jedinečný a príjemný interiér.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia