Kategórie
 
 
 
 
 
 

Tipy pre údržbu dlažieb a obkladov v exteriéri

Blog
11.05.2023

Obklady a dlažby v exteriéri je potrebné ošetrovať a pravidelne čistiť, aby vyzerali ako nové. Pomôže to zachovať top vzhľad vášho vonkajšieho priestoru bez ohľadu na to, ako dlho ho máte.

Najlepší spôsob, ako udržať vzhľad vašich obkladov a dlažieb, je pravidelné čistenie pomocou kvalitných dostupných prípravkov, ktoré sú špeciálne určené pre daný materiál.

Ako udržiavať dlažby a obklady v exteriéri?

Ak chcete, aby obklady a dlažby v exteriéri vydržali, je dôležité vedieť, ako sa o ne starať. Stačí postupovať podľa jednoduchých krokov uvedených nižšie a vaša dlažba a obklady budú dlhé roky vyzerať veľkolepo.

Čistenie a ochrana obkladov a dlažby v exteriéri

Ak chcete, aby vám dlažba a obklady vydržali, je nevyhnutné ich pravidelne čistiť a chrániť. Čistenie obkladov v exteriéri môže byť trochu náročnejšie ako v interiéri, pretože sú vystavené väčšiemu počtu nečistôt a poveternostným vplyvom. Tu je niekoľko krokov, ako efektívne čistiť obklady na exteriéri:

Odstráňte hrubé nečistoty: Pred začiatkom čistenia odstráňte hrubé nečistoty, ako sú lístie, pavučiny alebo hlinu, pomocou metly alebo kefy s tvrdými štetinami.

Príprava a aplikácia čistiacich prostriedkov: Pripravte si čistiaci roztok, ktorý obsahuje vodu a jemný čistiaci prostriedok. Nezabúdajte zvoliť vždy vhodný prostriedok, určený na povrch, ktorý chcete čistiť. Aplikujte čistiaci roztok na obklady pomocou hubky, handry alebo hadice s nastaviteľnou tryskou. Nechajte roztok pôsobiť niekoľko minút, aby prenikol do škvŕn a nečistôt.

Oplachovanie: Po dôkladnom čistení opláchnite obklady čistou vodou, aby ste odstránili zvyšky čistiacich prostriedkov. Môžete použiť hadicu s nastaviteľnou tryskou alebo vedro s vodou a handrou na oplachovanie.

Sušenie: Nechajte obklady prirodzene vyschnúť alebo ich osušte čistou utierkou.

Dodržiavanie týchto krokov vám pomôže udržiavať exteriérové obklady čisté a atraktívne. Nezabudnite pravidelne kontrolovať stav obkladov, aby ste zistili, či je potrebné vykonať ďalšie čistenie alebo údržbu.

Údržba dlažby a obkladov v exteriéri

Údržba dlažby je tiež dôležitá na to, aby si zachovala svoj najlepší vzhľad počas dlhého obdobia. Dôležité je v prvom rade zvoliť správny materiál dlažby, či obkladov vhodných do exteriéru. Následná údržba bude záležať aj od vybraných materiálov.

Pre drevené dlažby v exteriéri je dôležité ich pravidelné olejovanie. Olejovanie drevenej dlažby je dôležité na udržanie jej vodeodolnosti a na predĺženie jej životnosti. Olejovanie by sa malo vykonávať minimálne raz ročne, ale môže byť potrebné aj častejšie v závislosti od poveternostných podmienok a použitia dlažby. Ak sa na drevenej dlažbe vytvorí mach alebo plesne, je potrebné ich čo najskôr odstrániť, aby sa zabránilo poškodeniu dreva a zhoršeniu jeho vzhľadu. Mach a plesne môžete odstrániť použitím špeciálnych čistiacich prostriedkov.

Naopak napríklad pri keramických obkladoch a dlažbách do exteriéru budete mať s údržbou omnoho menej práce. Takéto dlažby stačí poriadne umyť a dbať na to, aby ste napríklad mastné škvrny odstránili čo najskôr. Odporúčame tiež každoročne skontrolovať ako je na tom škárovacia hmota. Pokiaľ je potrebné, použite špeciálny čistiaci prostriedok na škáry. Ak sa škáry stávajú špinavými alebo poškodenými, môžete ich obnoviť pomocou špeciálnej zmesi na opravu škár.

Aby ste predišli poškodeniu keramických dlaždíc, používajte podložky pod nábytok a predmety s ostrými hranami. Pravidelne kontrolujte dlaždice a v prípade prasknutia alebo poškodenia ich vymeňte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia