Kategórie
 
 
 
 
 
 

Využite potenciál veľkoformátových obkladov do interiéru i exteriéru

Blog
24.05.2023

Veľkoformátové obklady sú jednoducho dlaždice väčších rozmerov, ktoré sa môžu pohybovať v desiatkach až stovkách centimetrov. Možno ste už o nich počuli, ale viete prečo sú také výnimočné?

Prečo sú veľkoformátové obklady obľúbené v interiéri aj exteriéri

Obľúbenosť aj ponuka veľkoformátových obkladov každým rokom stúpa. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je to tak:

Vizuálne rozšírenie priestoru

Jednou z najväčších výhod veľkoformátových obkladov je ich schopnosť opticky rozšíriť priestor. Keďže je tu menej línií škárovacej hmoty, celkový efekt je spojitý, vďaka čomu sa miestnosť zdá byť väčšia a otvorenejšia.

Okrem toho sú veľkoformátové obklady ideálne na vytváranie plynulých prechodov medzi priestormi. Použitím rovnakej dlaždice z obývacej časti na vonkajšiu terasu možno vytvoriť jednotný vzhľad, ktorý zlepšuje vizuálny efekt a zväčšuje oba priestory.

Praktickosť

Veľkoformátové obklady sú praktické, pretože vďaka ich veľkosti majú menej škár, ktoré je potrebné čistiť. To uľahčuje údržbu a zlepšuje hygienu, najmä v kúpeľniach a kuchyniach. Taktiež sa vyhnete zažltnutým, či plesnivým škáram, čím kúpeľne a kuchyne môžu vyzerať ako nové po dlhé roky.

Odolnosť

Veľkoformátové obklady sú často vyrobené z odolných materiálov, ktoré sú vodotesné a odolné voči poškriabaniu. To zaisťuje dlhšiu životnosť a minimálne opotrebovanie. Vďaka tomu je možné použiť ich aj v exteriéri, kde sú väčšie výkyvy počasia.

Kde všade sa dajú využiť veľkoformátové obklady?

Veľkoformátové dlaždice možno inštalovať takmer všade, kde potrebujete estetický a odolný povrch. Medzi najčastejšie aplikácie veľkoformátových obkladov patria:

  • Komerčné priestory, ako sú hotelové haly, obchody, reštaurácie a kancelárie, kde poskytujú luxusný vzhľad, ktorý odolá intenzívnej prevádzke. Ich ľahko čistiteľný povrch je ideálny pre miesta, ktorými prechádza množstvo ľudí.
  • Kuchynské obklady vďaka odolnosti voči vode a rôznorodosti dostupných štýlov. Ponúkajú bezproblémovú a hygienickú alternatívu k tradičným materiálom. Využiť sa dajú aj ako zásteny, ktoré zladíte s podlahou.
  • Kúpeľne, kde vodotesné obklady slúžia ako odolná povrchová úprava, ktorá odoláva vlhkosti. Minimum škár obkladačiek obmedzuje rast plesní a húb.
  • Vonkajšie priestory, ako sú terasy, bazény a chodníky, kde veľkoformátové dlaždice ponúkajú možnosť nenáročnej údržby, ktorá môže pri správnom utesnení a údržbe škárovacej hmoty vydržať desaťročia. Dobre odolávajú extrémnym teplotám a pôsobeniu UV žiarenia. Jedným z najobľúbenejších spôsobov použitia veľkoformátových obkladov v exteriéri sú fasády. Tieto obklady dokážu pokryť veľké plochy s minimálnymi líniami škárovacej hmoty, čím vytvárajú celistvý a jednotný vzhľad pre celý dom. Navyše sa dodávajú v rôznych povrchových úpravách a textúrach, takže si môžete vzhľad prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim preferenciám. A nezabúdajme ani na okolie bazéna. Veľkoformátové dlaždice sú ideálne na vytvorenie luxusnej, kúpeľnej atmosféry okolo bazéna.

Veľkoformátové obklady ponúkajú univerzálnu, dlhotrvajúcu krásu, ktorá zlepší prakticky akýkoľvek vnútorný alebo vonkajší priestor a zároveň zníži budúce náklady na údržbu a výmenu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia