Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čo je dlažba na terče a aké má výhody a nevýhody?

Blog
20.01.2024

Stojíte na svojom dvore, pozeráte na nerovný terén a rozmýšľate aké riešenie existuje pre ideálnu podlahu na takéto miesto? Odpoveďou, ktorú hľadáte, môže byť dlažba na terče.

Vďaka tejto inovatívnej metóde je inštalácia novej dlažby hračkou. Prečítajte si, čo je dlažba na terče, ako funguje a či je správnou voľbou pre váš projekt.

Čo je dlažba na terče?

Dlažba na terče predstavuje moderný prístup k dláždeniu, kde sa dlaždice kladú na špeciálne nastaviteľné terče. Tieto terče majú unikátne vlastnosti, ktoré umožňujú prispôsobenie sa rôznym terénnym nerovnostiam, čo vedie k rastúcej popularite tejto metódy v exteriéroch. Schopnosť jednoduchej úpravy výšky a sklonu terčov predstavuje výrazný benefit, obzvlášť pri nepravidelných povrchoch v záhrade.

Jednou z výhod dlažby na terče je aj široká ponuka rôznych rozmerov, štýlov a farieb, čo umožňuje vytvárať unikátne dizajny. Dlažba na terče je navrhnutá tak, aby odolala mrazu a náročným poveternostným podmienkam, čím zaručuje vysokú kvalitu a dlhú trvanlivosť. Možnosť výberu protišmykových dlažieb pridáva na všestrannosti, či už je používaná pri bazéne alebo na terase.Pri kladení dlažby na terče vzniká pod dlažbou priestor, ktorý možno využiť na umiestnenie rozvodov. Táto vlastnosť pridáva funkcionalitu k estetickej stránke dlažby.

Aké sú výhody dlažby na terče?

Dlažba na terče vám môže výrazne uľahčiť život pri inštalácii alebo výmene podlahy. Tu sú niektoré z hlavných výhod:

  • Konštrukcia je pevná, stabilná a vysoko nosná. Nosnosť terčov sa pohybuje v širokom rozpätí v závislosti od ich typu. Medzi terčmi sú umiestnené medzerníky, ktoré slúžia na vytváranie škár medzi dlaždicami, umožňujúc tak odtok a vyparovanie vody.
  • Jednoduché rozobratie umožňuje rýchly prístup k podkladu, a tým aj rýchle opravy.
  • Nastaviteľné terče sa dokážu prispôsobiť aj nerovným terénom a majú schopnosť regulácie výšky a sklonu. Ich montáž je naozaj jednoduchá.
  • Dlhá životnosť. Kvalitné terčové dlaždice sú veľmi odolné a vydržia desaťročia s minimálnou údržbou. Samotné dlaždice sa neopotrebúvajú ako iné podlahové krytiny. Terče na polypropylénovej báze sú odolné voči vysokým teplotám, UV žiareniu a mrazu.
  • Zaujímavý dizajn. Na terče sa dajú pokladať rôzne typy dlažby a teda si určite vyberiete tú, ktorá sa najlepšie hodí do vášho exteriéru.

Hlavnou nevýhodou je, že cieľové dlaždice nepohlcujú zvuk tak dobre ako iné podlahy, takže môžete počuť o niečo viac hluku. Z hľadiska jednoduchej inštalácie a odolnosti je však ťažké prekonať dlažby na terče.

Systém kladenia dlažby na terče

Položenie dlažby na nastaviteľné terče znamená kladenie dlaždíc na nastaviteľné podpery. Na terče sa odporúča klásť hrubšie dlažby. Pred začiatkom kladenia je potrebné pripraviť terče vrátane sklonových korektorov, medzerníkov, gumových podložiek, dorazov a soklových klipov. Odporúča sa položiť hydroizolačnú PVC fóliu s výstužnou mriežkou na podklad.

Nerovnosti podkladu je možné vyrovnávať otáčaním sklonových korektorov do potrebnej výšky. Teleskopické hlavy terčov automaticky dorovnávajú sklon až do 10 %. Týmto spôsobom je možné rýchlo a efektívne vyrovnať pevný, avšak spádovitý podklad.

Dlažba na terče predstavuje inováciu v oblasti dláždenia, ktorá spája estetiku s praktickými vlastnosťami. Je dôležité správne zvážiť všetky výhody a nevýhody tejto metódy predtým, než sa rozhodnete pre jej použitie vo vašom projekte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia